14 feb 2020 – Geen flauw idee

Woordvoerders moeten eerlijk en open te vertellen hoe het zit. Niet er om heen draaien en heldere taal gebruiken. Ik heb die strategie vaak bepleit in dit blog.

Maar nu hoorde ik donderdag woordvoerder Tarik Jasarevic van de WHO (de wereldgezondheidsorganisatie) op CNN de volgende zinnen uitspreken, de vertaling is van mij: “We weten niet precies waar de uitbraak (van het coronavirus) naar toe gaat. Het kan nog alle kanten op. Een van de redenen waarom we er niks over kunnen zeggen, is dat we nog steeds weinig weten over het virus.”

De vraag is of je dit wel zo zou moeten doen. Veel mensen maken zich enorm druk om het coronavirus. De mededeling dat de beste artsen en de knapste koppen van de WHO eigenlijk ook geen flauw idee hebben is dan niet erg hoopgevend. Terwijl het aantal besmettingen en het dodental fors aan het oplopen zijn.

Maar hoe zit het dan met eerlijkheid, openheid en helderheid?

Ik probeer dezelfde boodschap, maar dan  met andere woorden: “We zijn dag in dag uit aan het werk om een oplossing te vinden. Het is belangrijk om het virus snel en goed te onderzoeken, om daarna een genezing te vinden. Alle aandacht gaat daar naar uit. We hebben die oplossing nog niet, maar we bundelen al onze krachten om dit wereldwijde probleem het hoofd te bieden.”

Ik weet niet of dat mijnheer Jarasevic iets kan schelen, maar ik zou een stuk minder ongerust zijn bij die laatste tekst dan bij de zijne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *