14 jan 2022 – Vaag

“Er zal als – en dat geldt natuurlijk voor elke maatregel en regel – als we iets hebben afgesproken en je houdt je er niet aan, dan kan er gewoon gehandhaafd worden. Maar uiteindelijk met corona, ik ga het toch weer tegen u zeggen, het gaat ook over onze eigen verantwoordelijkheid en onze eigen rol daarin.”

Moest u het ook twee keer lezen voor u wist wat hier staat? Welke woordvoerder probeert hier een rookgordijn op te trekken? Is dit opzettelijk vaag of heeft die woordvoerder geen flauw idee?

Laat me het raadseltje meteen oplossen: aan het woord is hier de maandag benoemde minister van justitie Yeşilgöz op de vraag of er opgetreden moet worden als iemand zich niet aan de coronaregels houdt.

In Den Haag is er opwinding over de uitspraken van Yeşilgöz. Ik kan me daar alles bij voorstellen. Het kabinet stelt de regels en als de minister van justitie niet bereid is om te zeggen dat zij die regels zal handhaven, dan lijkt mij dat het paard achter de wagen staat. Maar ik begrijp het wel, de VVD-politica weet dat veel winkeliers en andere ondernemers (dus de achterban van de VVD) de regels zat zijn. En die wil ze niet in de gordijnen jagen.

Mevrouw Yeşilgöz moet een betere oplossing bedenken dan deze nietszeggende communicatie, want een minister die na drie dagen al weigert zich vierkant achter het regeringsbeleid te scharen, dat is geen fraai gezicht. Immers gaat het ook over haar eigen verantwoordelijkheid en haar eigen rol daarin. Of is dat te vaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *