14 jul 2023 – Maaiveld

Deze week nemen we afscheid van de gevestigde orde. Politici van alle partijen buitelen over elkaar heen om aan te kondigen dat zij niet meer beschikbaar zijn. Een bijzondere vorm van communicatie: uit de politiek stappen. Rutte koos de meest spectaculaire: aan het begin van een debat waarin een motie van wantrouwen tegen hem dreigde. Hoekstra en Kaag deden het wat traditioneler: in een interview in een krant. Kansrijke outsiders melden zich bij talkshows en geven daar de krokodillentranen vrij spel.

Deze week nam ook Twan Zopfi afscheid. Die kent vast niet iedereen, maar hij was wethouder in de gemeente Zundert. Hij koos voor heldere taal, ik citeer een stukje uit zijn speech, die hij op LinkedIn postte:

…dat ik een groot gevaar zie in de polarisatie die in onze maatschappij de laatste jaren steeds verder is toegenomen. […] Ik vind het destructief voor de gemeenschap. […] Daardoor zijn er steeds moeilijker vrijwilligers te vinden. De vrijwilligers die er nog zijn, wordt het hoofd boven het maaiveld afgehakt.

Lees voor vrijwilligers maar: politici.

Ik lees overal commentaren dat we ons moeten schamen dat in ons land politici zich niet meer veilig voelen. Dat je het natuurlijk best oneens mag zijn met deze of gene, maar dat bedreigingen en eindeloze scheldpartijen toch niet bij onze beschaving passen. Toch lijkt het aan de orde van de dag: ‘geen vertrouwen meer in de politiek’. En dan mag kennelijk alles.

Wat we nu zien is de reactie: politici verliezen het vertrouwen in de samenleving en stoppen er mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *