15 apr 2022 – Beschaving

Niets minder dan de complete beschaving van de mensheid staat op het spel. Dat wist u misschien nog niet maar het schijnt toch zo te zijn wanneer Twitter beperkingen blijft opleggen aan de gebruikers. Niet nepnieuws, maar juist het blokkeren daarvan is de bedreiging. Beperkingen opleggen, aan wie dan ook en over welk onderwerp dan ook, is een gevaar voor onze beschaving. Aldus Elon Musk, de man die deze week 43 miljard dollar bood om Twitter te kopen.

Wereldwijd maken zo’n 217 miljoen mensen dagelijks gebruik van Twitter, ongeveer 3% van alle mensen op aarde. Twitter kan heel leuk, lief, vrolijk, ontroerend en grappig zijn maar het heeft ook een keerzijde. “Het afvoerputje van het fatsoen”, wordt Twitter ook wel eens genoemd. Anonieme gebruikers spuien onverhulde rotzooi over alles en iedereen.

Gelukkig wordt steeds meer haatzaaiende, leugenachtige, racistische of opruiende inhoud geweerd. Twitter claimt daarin een verantwoordelijkheid te hebben. Juist dat noemt Musk een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en dus een gevaar voor de beschaving.

Wanneer het Musk lukt om Twitter te kopen en het hem ook nog eens lukt om alle beperkingen op te heffen, zou het best wel eens kunnen zijn dat het platform niet groeit naar de in hun strategie genoemde 315 miljoen gebruikers per dag. Ik vermoed dat de belangstelling van de gebruikers juist snel gaat krimpen.

En hoe gaat dat met verwende kinderen? Tja, Elon Musk zal vast wel weer een nieuw speeltje vinden om kapot te kunnen maken.

Over beschaving gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *