15 jul 2022 – Gratieverlening

In december 2019 sprak Joe Biden op een debat in de Democratische partij – in aanloop naar zijn nominatie als presidentskandidaat – over Mohamed bin Salman. Dat is de Saudische kroonprins, die ondanks diens ontkenningen, door velen wordt gezien als het brein achter de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Biden zei: “We gaan Saudi Arabië [voor die moord] een zware prijs laten betalen, we zullen hen de paria laten zijn die ze hiermee geworden zijn.”

Deze week zal Biden, nu president, op bezoek in Saudi Arabië vriendelijk de hand schudden van Bin Salman. Volgens ingewijden zal hij het met de prins niet hebben over de moord op Khasshoggi maar alleen over olie.

Natuurlijk, olie. Nu Rusland niet langer de energieleverancier van de wereld is, kijkt Amerika weer naar Saudi Arabië. Dan komt het even niet uit om dat land een paria te noemen en ga je zelfs op de thee bij iemand die volgens de CIA een gevaarlijke klant is.

Communicatie is niet alleen wat je zegt, het is ook wat je doet. President Biden die met de pet in de hand om olie gaat vragen aan Bin Salman verloochent niet alleen zijn eerdere uitspraken, maar ook zijn eigen betrouwbaarheid op het gebied van internationaal recht.

Maar ja… olie. We kunnen niet zonder. Olie smeert de relaties tussen landen en zet principes op de achtergrond.

Bidens reis naar Saudi Arabië is niet veel minder dan een soort presidentiële gratieverlening voor een moordenaar in ruil voor het zwarte goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *