15 mei 2015 – Economische Groei

Woensdag kwam CBS met het nieuws dat de economie vrolijk aan het groeien is. Liefst 0.4% er bij in het eerste kwartaal van dit jaar. Ik vraag me vaak af in hoeverre dit soort berichten ook niet een self fulfilling prophecy zijn. Omdat in de krant staat dat het goed gaat het de economie gaan we ook weer investeren en durven we weer geld uit te geven. En andersom,. Bij sombere berichten gaat de hand op de knip. Ik herinner me dat premier Rutte nog eens opriep om toch vooral een auto of een koelkast te kopen. Dat jaagt de economie wel weer aan.

Natuurlijk is dat allemaal waar, maar alleen omdat de MP het zegt gaan we niet opeens allemaal een auto kopen. De vraag is of dat niet beter kan, of je met een goed communicatieplan de economie er bovenop zou kunnen helpen. Dus ook als het allemaal tegenvalt, toch communiceren dat het goed gaat, en allerlei fraaie getallen over bijvoorbeeld ‘t consumentenvertrouwen verspreiden.

Ik heb er al vaak voor gepleit om in communicatie niet te liegen, en nu zou je kunnen denken dat ik mezelf tegenspreek. Ik vind niet dat CBS of de regering zou moeten liegen, ik vraag me gewoon af in hoeverre je een self fulfilling prohecy zou kunnen doen door rooskleurige cijfers over de economie te verspreiden. En ik vraag me ook af of dat wel eens gebeurt. Maar goed, als dat zo is, waarom hebben we dan eigenlijk toch nog een crisis achter de rug?

Reacties zijn gesloten.