15 mei 2020 – Anderhalf

Ik moest deze week even een boodschapje halen bij de HEMA en zag daar op de grond staan: Houd alsjeblieft 15 tompoucen afstand. Dat vind ik nou goed bedacht. Leuk, vrolijk en toch to the point.

Een vergelijkbaar voorbeeld wordt gebruikt in het zuiden van de VS, waar mensen kennelijk niet precies weten hoeveel 1,5 meter is. Daar wordt geadviseerd om 1 alligator afstand te houden. In Canada zag ik: houd twee bevers afstand.

Dit soort voorbeelden spreken mij aan. Misschien dat je denkt, waar slaat dat op, een alligator of twee bevers, maar de vraag moet zijn: werkt het? Als het communicatieve waarde heeft, dan is het goed. Kennelijk denkt de opsteller van het bericht dat als hij 1,5 meter schrijft (of 1 yd 2 ft), de mensen het minder goed begrijpen.

De essentie van communicatie is immers niet of het mooi is, of dat het in het handboek staat dat het zo moet. De essentie is dat de boodschap die verzonden wordt, overeenkomt met de boodschap die ontvangen wordt. Dan is het goed.

Ik wéét natuurlijk wel dat ik 1,5 meter afstand moet houden, maar voor de kassa van de HEMA stond ik het toch even in tompoucen na te rekenen. Met een glimlach. Behalve een paar kantoordingen had ik zelfs nog bijna een paar tompoucen gekocht…

Ik vraag me af of een van de volgers van dit blog nog meer mooie voorbeelden van leuke of intelligente 1,5-meter-communicatie heeft. Gebruik het reactieveld hieronder, dan kunnen anderen meegenieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *