15 mrt 2019 – Afluisteren
Door: lukas | 2019
‘n Bijzonder interessante casus in Limburg. Een journalist van dagblad De Limburger komt er achter dat de burgemeester van Heerlen had gesolliciteerd voor de post in Kerkrade – en het niet was geworden. De journalist in kwestie verkreeg deze informatie toen de geluidsinstallatie van een besloten vergadering te horen was in een ruimte waar hij toevallig verbleef.
Aanvankelijk wilde de Gouverneur (zo heet de CdK in Limburg nog steeds) dat het OM die journalist zou vervolgen. De vertrouwenscommissie van Kerkrade deed aangifte wegens afluistering. Daar is, zo blijkt nu, volgens het OM geen sprake van. Het maakt niet uit of de journalist kon horen wat gezegd werd omdat in de geluidsinstallatie aanstond of dat hij zijn oor tegen de deur hield. Hij bevond zich op een plek waar hij mocht zijn en gebruikte geen technisch hulpmiddel om te kunnen verstaan wat werd gezegd. Daarmee is er juridisch geen sprake meer van afluistering.
Welke communicatie-lessen zitten hierin? Ten eerste, als iets geheim moet blijven, hou het dan ook geheim. Zorg dat microfoons en zendinstallaties uitstaan in je vergaderzaal. Klinkt simpel, maar het is een kleine moeite om het te checken, toch? Daarnaast, als iets desondanks uitlekt, neem dan je verlies. Ga niet met de rechter dreigen, want wat valt er nog te winnen? Het probleem ligt immers op straat! Neem je verlies, noem de griffier die de knop niet heeft omgedraaid desnoods dom, maar trap niet na naar de journalist. Die heeft immers gewoon zijn werk gedaan.