15 sep 2017 – Woordvoerdersklus

“Dit tart het voorstellingsvermogen. Overal waar je kijkt zie je vernieling en ontreddering. Het gaat alle verbeelding te boven. Dit heb ik nog nooit gezien en ik heb toch behoorlijk wat natuurgeweld en oorlogsgeweld gezien.”

Met die woorden vatte koning Willem Alexander zijn bliksembezoek aan het door de orkaan Irma getroffen St. Maarten samen.

Krachtige woorden, in een goed statement. Geen algemeenheden, maar de situatie op jezelf betrekken. Woorden die grote impact hebben op diegenen die ze horen.

Waarom? Voor iedereen op St. Maarten geldt immers ongetwijfeld dat ze zoiets nog nooit hebben gezien. En voor ons hier aan deze kant van de oceaan ook. Maar nu zegt de koning het. En hij spreekt met gezag, want hij heeft immers al heel wat natuur- en oorlogsgeweld gezien. Dat onderstreept voor de getroffen mensen de ernst van de situatie. En juist díe bevestiging biedt troost en geeft moed om weer met het opbouwen te beginnen.

Zo wordt slimme en professionele woordvoering een heel concreet onderdeel van de rampenbestrijding. Het is dus heel goed dat de koning zo snel die kant op is gegaan. Hij hoeft niets zelf op te bouwen, niets zelf op te ruimen, hij hoeft alleen maar te gaan en te vertellen hoe erg het is.

Koning Willem Alexander lijkt zich heel goed bewust van zijn opdracht in zo’n situatie: een woordvoerdersklus. Hij voert die taak uit met zichtbare deskundigheid. Willem Alexander geeft het koningschap daarmee niet alleen een moderne, maar vooral een heel effectieve invulling.

Reacties zijn gesloten.