16 aug 2019 – Zoon

Er is al veel gezegd over de kwestie rond zoon van burgemeester Halsema. Over de Telegraaf, die de feiten ondergeschikt vond aan de campagne die de krant voert tegen de linkse burgemeester. Over de politie, waar iemand het een goed plan vond om gegevens te lekken naar de krant. Over de brief van de burgemeester, waarin ze openheid van zaken geeft.

In Engeland of in Amerika zou deze kwestie zich niet op deze manier ontwikkelen. Daar zouden de media gehakt maken van de burgemeester, haar zoon en als het even kon van haar moeder en haar goudvis. Wat dat betreft is – met uitzondering van de Telegraaf, die zijn uiterste best doet om de zaak op te blazen – de media-aandacht in Nederland heel ingetogen.

Heeft Halsema dit communicatief goed aangepakt? Ik denk van wel. Ze heeft gezorgd dat de zaak is overgedragen aan een ander parket, ze heeft niets in welke doofpot dan ook gestopt en ze heeft een persoonlijke brief aan de inwoners van Amsterdam geschreven. Wat moet je nog meer doen? Direct na het incident alles op straat gooien had één voordeel gehad, de Telegraaf had minder munitie gehad. Maar het nadeel is even groot: ze zou de schijn hebben kunnen wekken om via de media de zaak die het OM tegen haar zoon heeft, te beïnvloeden. Ik denk dat Halsema op de dunne lijn tussen haar burgemeester- en moederschap het roer goed recht heeft gehouden. Als dat het burgmeesterschap van Halsema versterkt, heeft de Telegraaf mooi het nakijken.

Reacties zijn gesloten.