16 jul 2021 – Dansen met Jansen

Ik heb al vaker in dit blog beweerd dat het maken van excuses een communicatieve vaardigheid is, waarover lang niet iedereen die communiceert in voldoende mate beschikt. Deze week gingen premier Rutte en minister De Jonge door het stof en boden excuses aan voor de knullige persconferentie van afgelopen vrijdag en het ogenschijnlijk zwalkende coronabeleid.

Ik vond die excuses prima. Het was adequaat en het was ook terecht dat ze dat deden. Er was inderdaad het een en ander niet goed gegaan. De media putten zich uit in het opsommen van al die fouten. In een van de kranten las ik over twee pagina’s uitgesmeerd “De vijf grootste coronafouten van Rutte” en andere kranten deden daar nauwelijks voor onder.

Wat alleen volgens mij mankeert aan al die media-analyses is dat Rutte en De Jonge eigenlijk maar één fout hebben gemaakt: ze hebben het gezond verstand van Nederland hopeloos overschat. Want niet die twee ministers zorgden voor de huidige torenhoge besmettingscijfers. Dat doen mensen die met honderden naar feesten of disco’s gingen en mensen die de versoepelingen aangrepen om meteen maar alle voorzorg los te laten. De Jonge had het over “dansen met Jansen” en het tweede deel van de boodschap (“mits het kan, met 1,5 meter, blijf wel voorzichtig”) wilde niemand meer horen, en dus heeft niemand het gehoord.  En zitten we nu met de gebakken peren en kunnen misschien niet eens op vakantie.

Dat is een grote inschattingsfout van het kabinet. Daarvoor zijn excuses inderdaad op hun plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *