16 jun 2017 – Hacken

Er is in de Verenigde Staten veel te doen rondom mogelijke hacks door de Russen. Ik begrijp niet zo heel veel van hacken, maar als het zo is dat de Russen iets hacken rondom verkiezingen, dan moet dat dus betekenen dat de kandidaat van hun keuze de verkiezingen wint. Het kan best zo zijn dat voor de machthebbers in het Kremlin Trump een aantrekkelijker kandidaat was dan Clinton, maar betekent dat nu ook dat de Russen de verkiezingen zodanig gemanipuleerd hebben dat niet zij, maar hij heeft gewonnen? Dat lijkt me lastig te bewijzen. En als je het kan bewijzen, dan bewijs je dus ook dat de zelfverklaarde leider van de democratische wereld niet in staat is zich te beschermen tegen buitenlandse manipulatie. En dat is geen leuke constatering.

Ik vraag me af of, als het waar is dat de Amerikaanse verkiezingen zijn gemanipuleerd, er ook andere verkiezingen zijn beïnvloed ten gunste van de Russen. Brexit, ja misschien, maar waarom werd Macron president en niet de anti-Europeaan Le Pen?

Misschien dat Herman Tjeenk Willink trouwens ook wel gelooft in een hack van de verkiezingen van 15 maart in Nederland. Hij krijgt namelijk ondertussen een punthoofd van de onmogelijkheid om een regering te vormen. Precies wat de Russen zouden willen: instabiliteit.

Maar mijn voornaamste gedachte bij een en ander is: als de Russen het kunnen, dan moeten de Amerikanen het toch ook kunnen? Waarom verpesten zij het dan niet voor Putin? Dat zou toch logisch zijn? Of mag dat niet van Trump..?

Reacties zijn gesloten.