16 mrt 2018 – Lokale Politiek

Het valt me op dat, ondanks de vele inspanningen van afdelingen van de landelijke partijen, het nog steeds veel kiezers geen bal interesseert wat hun lokale politici doen of zeggen. Ze stemmen landelijk. En dan ook nog eens voor een groot deel (wetenschappers schatten zeker 1/3 van de kiezers) vanwege de karaktereigenschappen van de lijstrekker.

Daar zit je dan, als lokale VVD’er, CDA’er, PvdA’er of D’66-er. Je werkt je vier jaar lang kapot, en uiteindelijk stemmen ze wel of niet op je vanwege Mark, Sybrand, Lodewijk of Alexander.

Ik was de afgelopen dagen op bescheiden wijze betrokken bij de campagne van de partij waar ik al jaren lid van ben. Ik sprak met inwoners van mijn gemeente die mij onderhielden over het gedrag van de fractie in Den Haag. Ik kon praten als Brugman, maar ik kreeg de kwaliteiten van onze kandidaten noch de prestaties van de gemeenteraadsfractie onder de aandacht.

Ik weet niet hoe je dit moet oplossen. Het is een duivels dilemma voor de lokale politici van landelijke partijen. Want doet jouw partij het goed in Den Haag, dan wil je natuurlijk graag profiteren, en andersom. Alle communicatie- en campagnestrategieën worden uiteindelijk gekneed naar dit verschijnsel, zelfs als ze dit liever niet toegeven.

Hoe dan ook, ik heb veel bewondering voor de lijsttrekkers en kandidaten die deze weken onvermoeibaar zaaltje na zaaltje aflopen. Om er aanstaande woensdag opnieuw achter te komen dat de uitslag een landelijk beeld geeft, en véél te weinig zegt over de plaatselijke prestaties.

Reacties zijn gesloten.