16 sep 2016 – Woordkeuze
Door: lukas | 2016
Wat zal ik zeggen: “Misschien is het beter dat je in dat geval teruggaat naar je eigen land” of toch maar gewoon “Pleur op”? Het eerste past beter bij de staatsman, het tweede drukt letterlijk uit wat ik bedoel. Waarom en hoe maakt Rutte zo’n afweging?
Zulke keuzes moet iedereen maken die in het openbaar spreekt. Als woordvoerder van een organisatie moet je jezelf het jargon en de stijl van die organisatie eigen maken, om die niet alleen in inhoud, maar vooral ook in vorm te representeren.
Ik begrijp heel goed dat er verkiezingen aankomen, en dat Rutte de stemmen terug wil halen die aan de rechterkant worden weggesnoept door Geert Wilders en Jan Roos. Daarvoor is ‘stevige taal’ nodig, vooral als het gaat om het integratiedebat. Zijn kwalificatie “tuig van de richel” over de Zaandamse treitervloggers past daar ook bij.
In de eerste plaats lijkt het mij nog niet zo zeker dat het politieke gewin ter rechterzijde groter is dan het verlies aan kiezers in het meer gematigde midden. Maar dat moeten Rutte en zijn politieke strategen maar uitmaken. Mij gaat het meer om het taalgebruik dat niet bij de functie van premier hoort. Rutte is de premier van alle Nederlanders en moet zich in die hoedanigheid uitdrukken op een manier die past bij zijn ambt.
Kortom, als we Rutte zo bezig horen, horen we de lijsttrekker van de VVD en niet langer de premier van Nederland. Die afweging wordt ongetwijfeld weloverwogen gemaakt.