17 apr 2020 – Niveau

Het zijn prachtige tijden voor onheilsprofeten. Elke dag kun je overal wel tien nieuwe verhalen lezen over wetenschappers (of zichzelf wetenschapper noemenden) die meest vreselijke voorspellingen doen over het verloop van de coronacrisis. Omdat de media over weinig anders berichten dan over corona, krijgen ze overal het begeerde podium. Ondertussen zou je, als je niet een heel klein beetje kritisch blijft, er behoorlijk depressief van kunnen worden.

Media zouden er goed aan doen zelf ook eens een beetje kritischer te zijn. Zolang we niet weten hoe de crisis gaat verlopen, past terughoudendheid in het bieden van een platform aan mensen die bezig zijn met een wedstrijdje in wie het zwartst vooruit kan kijken.

Dan luister ik liever naar onze premier, die op zijn persconferenties over de toekomst niet veel meer zegt dan: Wij bekijken de situatie zoals die zich ontwikkelt, handelen daarnaar, luisteren naar de experts en doen geen overhaaste dingen. Ik schreef een paar weken geleden al dat nuchterheid een belangrijk medicijn is tegen de crisis.

Ondertussen bereidt Rutte, met zijn persconferenties, ons wel degelijk voor op de toekomst. Elke week opnieuw benadrukt de premier, samen met minister De Jonge, dat de post-corona fase stap-voor-stap zal komen en dat sommige dingen anders zullen gaan dan we gewend waren. Dat is een toekomstvisie waar we iets mee kunnen. Geleidelijk, gedoseerd, geen krantenkoppen ter grootte van chocoladeletters en zonder iemand de schuld te geven van de dingen die je niet zelf in de hand hebt.

Crisiscommunicatie van een zeldzaam hoog niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *