17 feb 2017 – Doorrekening

Over minder dan vier weken zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Gisteren was een belangrijke dag voor politieke partijen: het CPB kwam met de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. Zoals je kon verwachten hebben alle partijen gewonnen. De een scoort namelijk het best op economische groei, de volgende realiseert de meeste banen op lange termijn en de derde is het best voor de koopkracht. Het rapport van het CPB biedt aan de strategen van elke partij de gelegenheid om victorie te kraaien.

Voor spindocters en woordvoerders een mooi moment. Je weet immers hoe het werkt, elke partij zal een overwinning vinden in de cijfers, dus hoe krijg je nou juist jouw overwinning het beste voor het voetlicht? Je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat de kiezers die al voor jou hebben gekozen bevestigd worden in hun keuze, dat je twijfelaars jouw kant op overhaalt en dat je twijfel zaait bij diegenen die voor een van jouw concurrenten kiezen. Volg ze in de media, op Twitter of Facebook en je ziet de verschillende strategieën.

Tot 15 maart is dit allemaal van groot belang. Dan worden de nieuwe verhoudingen vastgesteld en elke zetel is er een. Toch een woord van relativering: in Nederland wordt geen enkel verkiezingsprogramma ooit uitgevoerd. Direct na de verkiezingen beginnen de coalitiebesprekingen en daarin wordt van alle kanten veel water door de wijn gedaan. Dus ja: de verkiezingsprogramma’s zijn belangrijk maar tegelijkertijd nee, ze vertellen je niet wat er gaat gebeuren als je op de partij van jouw voorkeur stemt.

Reacties zijn gesloten.