17 jul 2020 – Peilingen

Langzaam maar zeker wordt het tijd om eens naar de peilingen in Amerika te gaan kijken, per slot van rekening zitten we nog maar een paar maanden van de verkiezingen af.

Ik las een aardig verhaal in een krant, waarin werd uitgelegd dat het maar zeer de vraag is of we deze keer naar die peilingen moeten kijken. In 2016 stond Clinton tot op de verkiezingsdag flink vóór in de polls, maar ze werd geen president. Dat heeft bij velen de nodige twijfel gezaaid over die peilingen.

Politici die over peilingen praten worden altijd een beetje ongemakkelijk. Het zijn maar peilingen. De echte peiling is pas op de verkiezingsdag. Je hoort het ze nu al zeggen. Maar ik wed dat ze ondertussen drie keer per dag alle sites met peilingen checken om te zien of ze al weer een puntje er bij scoren.

In het artikel waar ik naar verwees wordt er fijntjes op gewezen dat Biden nu op winst staat en dat zijn voorsprong groot genoeg is om zelfs de foutenmarge van 2016 te overbruggen. Met nog een paar maanden te gaan en de onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van COVID19 lijkt het mij wat vroeg om al een winnaar uit te roepen.

Het lastige van peilen is dat het niet hetzelfde is als voorspellen. Campagnes, debatten, onthullingen en schandalen, het gaat allemaal nog komen en uiteindelijk bepaalt dat de uitslag, niet de dagkoers van vandaag. Waarom dan toch die eerste zin boven deze blog? Eigenlijk vooral om te gaan zien hoe de kandidaten communicatief met deze peilingen zullen omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *