17 jun 2022 – Goed geolied

Framing is de woordvoeringstechniek waarbij je een duidelijke denkrichting oplegt aan je toehoorders. Je plaatst je antwoorden op vragen in een context, waardoor het lijkt alsof jouw mening een feit is. Daarbij spelen woordkeuze, toon van je boodschap en de kracht van je redenering een rol.

Is framing hetzelfde als liegen? Nee, natuurlijk niet. Het is een vorm van subjectieve communicatie (cognitieve bias). Wanneer je dit middel toepast bij journalisten, is het aan hen om kritische vragen te stellen om jouw redenering uit te dagen. Ook in de politiek gebeurt het voortdurend. De een zegt iets en de ander zegt “oh, dus eigenlijk vindt u dan ook…” en vervolgens komt er een stelling die beter bij de tweede spreker past.

Ik zag vanmorgen in de krant een vorm van framing, die verpakt werd als een paradox. In het FD-interview met de topman van BP, Bernard Looney, wordt gevraagd naar de juridische acties van Milieudefensie tegen topbestuurders uit de olie- en gasindustrie. Hij zegt dan: “Het zou effectiever zijn als ze ons aanmoedigen in plaats van voor de rechter brengen.”

De paradox is dat Looney vindt dat Milieudefensie blij moet zijn met zijn olie-en gasbedrijf. De frame: wij zijn zo goed bezig met verduurzamen, dat Milieudefensie ons niet moet bestrijden maar moet aanmoedigen. Slim gedaan van mijnheer Looney. In de laatste zin van het artikel mag hij nog even kwijt dat ze voorlopig méér fossiele brandstoffen gaan aanbieden. De goed geoliede framing voorkomt echter dat dat nog iemand opvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *