17 mrt 2017 – Blessing

Natuurlijk reageren we allemaal verbolgen op de retoriek van de Turkse president Erdoğan. Ons met nazi’s vergelijken? Ons de massamoord in Srebrenica in de schoenen schuiven? Dat kan niet! Maar achter gesloten deuren was er iemand die toch wel in zijn vuistje kon lachen: VVD-lijsttrekker Rutte. Dit was waar hij op had gewacht; zijn kans om de campagne die maar niet op gang wilde komen, naar zijn hand te zetten. Hij nam direct zijn rol door krachtdadig en zelfverzekerd het hoofd te bieden aan de Turken… en won op woensdag dik.

In de communicatie is dit een beproefd middel. Maak gebruik van de omstandigheden. Het meest cynische voorbeeld is dat van toenmalig premier Tony Blair, die hoorde van de dood van Prinses Diana en direct opdracht gaf om allerlei persberichten uit te doen met minder populaire maatregelen. Daar zou geen enkele journalist aandacht aan besteden, was zijn (terechte) redenering.

Heb je een persbericht met slecht nieuws over je bedrijf? Doe het bijvoorbeeld uit op Prinsjesdag, dikke kans dat het ondersneeuwt in al het andere nieuws. Andersom: wil je graag zoveel mogelijk aandacht voor jouw bericht, zoek dan een nieuwsluwe dag uit. De krant moet immers toch vol.

Het diplomatieke gooi- en smijtwerk was een blessing in disguise voor Mark Rutte. In de serie House of Cards zou het van A tot Z van te voren bedacht zijn. Of dat hier in Nederland ook zo is? Ik weet het niet, maar de crisis kwam Rutte én Erdoğan allebei verdacht goed uit…

Reacties zijn gesloten.