18 aug 2023 – Rode Kaart

Natuurlijk kan je in je enthousiasme wel eens iets zeggen, waarvan je achteraf denkt: Dat had ik beter niet kunnen doen. Maar och, als er ophef ontstaat bied je gewoon je excuses aan en dan is het wel weer over. Toch?

Nou nee.

Als je je in een positie bevindt waarbij je je dit soort “vergissingen” niet hoort te maken, is het anders. Als je lid bent van de Raad van Commissarissen van de voetbalclub NAC bijvoorbeeld. Je mag dan een gloeiende hekel hebben aan de huidige trainer van Ajax, Maurice Steijn – deze werkte kennelijk de voetballende zoon van Pierre van Hooijdonk er uit bij NAC – maar je bent commissaris en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee.

Van Hooijdonk zei in een van de vele oeverloos-gezwam-over-voetbal-programma’s dat Steijn zich had beziggehouden met duistere zaakjes met bevriende spelersmakelaars. Maar zelfs als dat zo is, dan moet Van Hooijdonk weten dat hij daar op een andere manier mee om hoort te gaan. Prudenter. En als hij op de hoogte is van strafbare feiten moet hij aangifte doen. Niet een halfbakken verhaal dat je niet kan bewijzen en dat je een paar dagen later moet intrekken.

Communicatie is, wanneer je een hoge positie in een organisatie bezet, niet vrijblijvend. Dat geldt niet alleen in de voetbalwereld. Ook CEO’s, directeuren en voorzitters moeten begrijpen dat hun woorden nooit zonder gevolgen zijn. Gelukkig hebben die meestal een woordvoerder die hen daarbij kan behoeden voor uitglijders.

Overduidelijk een rode kaart voor Van Hooijdonk – geen VAR nodig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *