18 feb 2022 – Diversiteit

Wanneer je onder vuur komt te liggen vanuit je eigen organisatie, dan schrijft menig handboek uit de communicatiewetenschap voor om direct het probleem te erkennen en ruimte te geven aan de emoties die er leven. Dat is inderdaad een goed idee, maar het is volgens mij niet het énige wat je moet doen.

Minister Hoekstra wordt door zijn eigen ambtenaren aangesproken op het beleid bij de benoemingen van topfuncties op Buitenlandse Zaken. Teveel functies gaan naar mannen. Al zo’n  600 ambtenaren zouden een brandbrief aan de minister hebben getekend. Aanleiding voor die brief is de benoeming van een nieuwe directeur-generaal. Deze baan zou eigenlijk naar een vrouw gaan, maar op het allerlaatste moment koos de nieuw aangetreden Hoekstra toch nog voor een man.

De hoogste ambtenaar liet met een interne brief aan zijn (!) collega’s weten dat de top van het ministerie zich ervan bewust is dat het thema diversiteit leeft in de organisatie. ”Wij snappen heel goed dat het totaalbeeld niet goed overkomt. Het geeft de organisatie geen goed signaal.”

Dat zijn allemaal goede teksten, zo doe je dat. Maar er ontbreekt wel een ding aan. Niet op je woorden, maar op je daden word je immers beoordeeld. Dus moet het ministerie niet alleen zulke interne berichten verspreiden, maar ook direct serieus werk maken van diversiteit en inclusiviteit in het benoemingsbeleid.

De mededeling dat de top van het ministerie dit onderwerp “binnenkort gaat bespreken” doet echter het ergste vermoeden.  Dat zijn namelijk vooral woorden en voorlopig helemaal geen daden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *