18 jan 2019 – Doorstep

Geboeid keek ik woensdagavond rond elf uur naar de zogenaamde doorstep van premier May. Een doorstep, uitgevonden op Downingstreet nummer 10, is een bijzondere vorm van een persconferentie. Het is niet echt een persconferentie, meer een soort statement. De premier loopt naar buiten, waar een microfoon en een klein katheder voor haar klaarstaat. Ze spreekt een paar zinnen uit en draait zich om, terug naar de deur, die openzwaait en weg is ze.

Bij het afleggen van statements is vaak het probleem dat je niet weg kan en dat er allerlei vragen op je worden afgevuurd. Weglopen naar een auto of zo gaat niet, de pers beweegt gewoon met je mee. Daar hebben ze dus in Downingstreet wat op gevonden, de premier komt uit haar deur en loopt naar de microfoon. De pers wordt door hekken op afstand gehouden. Als ze klaar is, of in vragen geen zin meer heeft, loopt ze gewoon terug naar huis.

Als het statement goed geschreven is, en de spreker in staat is om de tekst goed uit te spreken, is zo’n doorstep enorm krachtig. Vervelend voor de media, want iedereen heeft exact dezelfde quotes en je kan er onmogelijk iets aan toevoegen: een goede vraag bijvoorbeeld.

Na de week die de Engelse politiek achter de rug – en nog voor de boeg – heeft, snap ik wel dat May voor dit middel koos. Het hele statement duurde maar net iets meer dat twee-en-een-halve minuut. Heel fraai is het allemaal niet, maar onder de omstandigheden wel effectief.

Reacties zijn gesloten.