18 jun 2021 – Koets

Moet koning Willem Alexander nou wel of niet plaatsnemen in de Gouden Koets? Het lijkt een onbenullige vraag, een paar jaar geleden zou niemand hem gesteld hebben. Maar nu we nog eens goed naar het paneel op de zijkant hebben gekeken, is die vraag opeens relevant geworden. Er staan slaven afgebeeld. Niet erg correct om daarmee op Prinsjesdag vrolijk wuivend rond te gaan rijden.

Ik zag op donderdag twee Kamerleden (Heerema van de VVD en Van Dijk van het CDA) op het NOS Journaal hierover. Beiden legden uit dat de koning hier zelf maar over moet beslissen.

Ik twijfel niet aan het vermogen van de koning (en zijn adviseurs) om met een antwoord te komen. Maar waar we hebben afgesproken dat de Tweede Kamer in ons staatsbestel het hoogste orgaan is, vind ik dat Tweede Kamerleden ook best zelf iets mogen vinden.

Maar deze Kamerleden willen hierover helemaal niets vinden! Zeggen dat de koets in de ban moet, zou verkeerd kunnen vallen in de conservatieve hoek. Wie echter zegt dat die koets nog prima kan, krijgt tegenwind uit de linkse hoek. En dus blijven CDA en VVD lekker op de vlakte: de koning mag het zelf oplossen.

Dat je soms ergens niks van vindt, begrijp ik. Maar wees dan ook zo stoer om niet voor de camera te gaan staan. Mijn idee: als je besluit een interview te geven, heb dan ook een mening.

Mediacommunicatie. Het hoort een doel te hebben maar geen doel te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *