18 nov 2016 – PVV

Na het aanhoren van de strafeis tegen hun voorman Geert Wilders, liepen PVV-Kamerleden naar de Plenaire Zaal om daar een spandoek omhoog te houden. Zij protesteerden daarmee tegen wat in hun ogen een schending was van de vrijheid van meningsuiting van Geert Wilders. Deze Kamerleden schonden zelf een minstens zo belangrijk uitgangspunt van onze democratie, namelijk de scheiding der machten. Tweede Kamerleden horen zich niet uit te spreken over een zaak die onder de rechter is. Kamervoorzitter Arib was er wat ongemakkelijk mee en stamelde dat het ‘niet hoort.’ Jammer dat zij niet direct de Trias Politica paraat had en de PVV-parlementariërs stevig de (grondwettelijke) les las.

Wilders verklaarde later op de dag dat ‘de terroristen nu een bondgenoot in het OM’ hebben. Als je het mij vraagt is die uitspraak nog kwalijker dan de teksten waarvoor hij terecht staat. Door het OM zo te kwalificeren doe je namelijk afbreuk aan onze staatsinrichting, waarin het OM vervolgt en de rechters beslissen. Het feit dat zij een straf eisen, betekent niets anders dan dat zij aan een onafhankelijke rechter een toetsing van de wet vragen. Het feit dat het OM deze zaak aan de rechter mag voorleggen is een groot goed van onze democratie. Want zo beschermen we die rechtsstaat. Het zijn vervolgens de rechters die toetsen wie er gelijk heeft.

Tweemaal binnen een paar uur uitte de PVV zich op een wijze, die in strijd is met de grondbeginselen van onze democratie. En tweemaal lijken ze er mee weg te komen.

Reacties zijn gesloten.