18 nov 2022 – Ongemakkelijk

In de media uitspraken doen over een gesprek achter gesloten deuren is altijd riskant. Want zijn beide partijen het wel eens over wat er gewisseld is? of is de partij die aan het woord is aan het lekken – selectief aan het lekken? Dus alleen naar buiten brengen wat goed uitkomt en achterwege laten wat niet goed past. Het ingewikkelde is: daar kom je dus niet achter.

De Chinese leider Xi sprak de Canadese premier Trudeau aan op de top in Indonesië. Het leek een terloopse ontmoeting, maar als je goed kijkt weet Xi best dat de camera draait. Hij zegt tegen Trudeau dat die geen eerlijk verslag heeft gedaan van het gesprek dat de twee achter gesloten deuren hadden. Hier is het filmpje te zien. Trudeau probeert zich er uit te redden met een gemompeld antwoord over open dialoog, maar het is overduidelijk een erg ongemakkelijk moment.

Wanneer twee partijen in beslotenheid aan het onderhandelen zijn – het maakt echt niet uit waar, wanneer en waarover – dan is het altijd goed om voordat je uit elkaar gaat, afspraken te maken over communicatie. Spreek af wat je naar buiten kan brengen. Lukt zo’n afspraak niet, zorg er dan tenminste voor dat je elkaar niet verrast.

Nu blijft een beetje hangen wat Xi dan dacht dat er besproken was. Nu wil ik ook wel weten waarom hij zo nijdig is op Trudeau. Per slot van rekening zien we Xi nooit terloops of ongeregisseerd spreken. Nu lijkt het toch alsof er heel wat aan de hand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *