18 okt 2019 – Persconferentie

Boeiende discussie op social media deze week. Het ging over de burgemeester van Ruinerwold, mijnheer De Groot. Naar aanleiding van de curieuze vondst in de kelder van een boerderij – een oude man en een aantal volwassen kinderen zaten daar al negen jaar op het einde der tijden te wachten – gaf De Groot een persconferentie.

Het probleem van deze persconferentie was, dat hij vrijwel niets kon zeggen. “Dat zou ik ook graag willen weten,” en “Dat zijn we nog aan het uitzoeken” waren antwoorden op veel van de terechte vragen.

Een deel van de communicatieprofessionals zei: Als je niets te melden hebt, geef dan geen persconferentie. Wacht tot je zelf meer antwoorden hebt, en ga dan pas achter de microfoons zitten.

Anderen zeiden: Wegblijven leidt tot meer speculatie. Ook al heb je nog geen antwoorden, laat wel zien dat je er bent. Be seen to be doing something, noemen ze dat: laat gewoon zien dat je bezig bent.

Ik neig naar het tweede standpunt. Natuurlijk is een grondregel dat je niet communiceert als je niets te melden hebt, maar bij een zaak die zoveel aandacht trekt is het toch wel belangrijk om jezelf even te laten zien en het weinige dat je kan zeggen, te komen vertellen.

Crisiscommunicatie wijkt hierin af van reguliere communicatie. Onder normale omstandigheden houd je je mond als er niets te zeggen valt. Maar bij een crisis is een update, bijvoorbeeld om de paar uur, van groot belang. Daarom geef ik De Groot gelijk met zijn persconferentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *