19 apr 2019 – Oorverdovend

Merkwaardig verzoek van de Britse spelersvakbond Professional Footballers’ Association (PFA). Die bond roept alle profvoetballers in Engeland en Wales op hun sociale mediakanalen vanaf deze vrijdag 24 uur lang niet te gebruiken. Hiermee wil de vakbond, met de spelers, protesteren tegen racisme in de stadions en online.

Natuurlijk ben ik het van harte eens met het doel, racisme hoort nergens thuis, en dus ook niet in het stadion of online. Maar ik heb wel twee bedenkingen.

Ten eerste vind ik het erg flauw om dan één vrijdag geen sociale media te gebruiken. Ze voetballen op zaterdag en zondag… Als je echt impact wil maken, dan roep je op om in het weekend online stil te zijn. Juist op die dagen twitteren, facebooken, snapchatten en instagrammen de heren voetballers er fors op los, naar aanleiding van de gespeelde wedstrijden. Een boycot daags voor die piek komt op mij hetzelfde over als “wel vegetarisch, maar alleen niet tijdens het eten.”

In de tweede plaats: laten die voetballers nou juist eens wat méér lawaai maken tegen kwalijke stromingen in de maatschappij. Niet zomaar ongewenste geluiden 24 uur onweersproken laten! Vooral wanneer rolmodellen als populaire voetballers allemaal gaan zeggen wat ze vinden van racisme, zou je een vuist kunnen maken. Niet door 24 uur te zwijgen.

Goed initiatief dus wat mij betreft, maar een ongelukkige en ik vrees daardoor een beetje een kansloze invulling. Men kiest hier voor oorverdovende stilte, waar ik ervan overtuigd ben dat oorverdovende communicatie een stuk effectiever zou kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.