19 aug 2022 – Principes

Het mag geen verrassing zijn dat ik niet zoveel op heb met de Republikeinse partij in de VS. Maar nu ga ik toch even een lans breken voor mevrouw Cheney.

Liz Cheney is een voor onze begrippen knetterrechtse mevrouw, die gruwt van legalisering van abortus, die pal staat voor het recht op wapenbezit en die sociale vangnetten als Obamacare vindt grenzen aan communisme. Maar Cheney heeft ook principes.

Zij is vice-voorzitter van de commissie die uitzoekt wat er precies gebeurd is bij de bestorming van het Capitool  Dat is het zogenaamde January 6 Committee, door Trump overigens Unselect Committee of Political Thugs (“zooitje politieke misdadigers”) genoemd. Dat geeft al aan dat Trump niet erg blij is met wat die commissie allemaal onderzoekt. Daarom hitst hij zijn aanhangers zoveel mogelijk op om die commissie niet te vertrouwen, met wat ze ook komen. Hij weet natuurlijk heel goed waar ze mee gaan komen.

En toen zei Cheney, ik heb een eed afgelegd en kan niet de belangen van mijn partij (lees: Trump boven de wet stellen. In haar campagne om de Republikeinse kandidaat in Wyoming te worden zei ze: “Ik zeg geen dingen die niet waar zijn om stemmen binnen te halen.”

Dit potje armpjedrukken werd moeiteloos gewonnen door Trump. Cheney werd weggevaagd in Wyoming en een Trump-aanhangster won de nominatie. Dat lijkt op het einde van Cheneys politieke carrière.

Consequent zijn en eerlijk communiceren als politicus, je principes boven je carrière stellen… het wordt niet vaak beloond. Maar vandaag wel in dit blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *