19 jan 2018 – Kroon

Ik vind het een ingewikkelde zaak. Marco Kroon meldt na tien jaar dat hij een vijand heeft uitgeschakeld die een groot gevaar vormde voor zijn missie in Afghanistan en voor het leven van hemzelf en zijn mensen.

Het is logisch dat een militair in een conflictsituatie soms een tegenstander moet uitschakelen, maar een van de regels is dat je dat direct aan je meerdere meldt. En daar zit hem de kneep, dat heeft Kroon niet gedaan. Kroon zegt dat dat hij dat heeft nagelaten vanwege de politieke en militaire afbreukrisico’s.

En dat begrijp ik niet. Als je het aan je meerdere meldt, dan heb je aan je plicht voldaan. Als er gevaar zit, dan zal die hogere militair dat toch ook wel begrijpen? Die gaat het toch niet meteen in Kaboel lopen roeptoeteren?

Ik ben me er van bewust dat het soort operaties waar mannen als Kroon worden ingezet extreem gevaarlijk zijn en ik snap dat er enige vrijheid van handelen moet zijn om dat werk veilig te kunnen doen. Maar dat is geen vrijbrief om geen verantwoording af te leggen. Ook het handelen van militairen in de meest ingewikkelde situaties moet politiek getoetst kunnen worden.

Toen ik hierover dacht moest ik denken aan die film, A Few Good Men. Ik bedoel die scene waarin Luitenant Kaffee (Tom Cruise) Kolonel Jessep (Jack Nicholson) ondervraagt. Ook daar speelt dezelfde vraag: sta je boven het recht als je je werk moet doen onder levensgevaarlijke omstandigheden?

Nee dus, wat mij betreft.

Reacties zijn gesloten.