19 jul 2019 – Jeuk

In de komkommertijd is er altijd wel een verhaal dat een beetje aandacht trekt, en waar vervolgens alle media zich met veel enthousiasme op storten. Dit jaar valt de eer om de zomerkomkommer te zijn te beurt aan de eikenprocessierups. Dit nietsvermoedende beestje is niet uit de kranten, van de buis of uit de nieuwssites weg te slaan. Waar je ook naar nieuws zoekt, overal rupsen. Je zou er jeuk van krijgen.

’t Lijkt een mooie kans voor woordvoerders, als je nu met een goed verhaal komt als bedrijf of organisatie, zullen journalisten al lang blij zijn dat ze eindelijk eens niet over de stomme rupsen hoeven te berichten. Aan de andere kant is het mechanisme van nieuws ook wel zo stringent, dat als iedereen over rupsen schrijft, jij ook over rupsen moet schrijven.

De kunst is dus nu om iets te bedenken, waarmee je de aandacht van de media kan trekken. Dat valt, als ik zo de media van de afgelopen dagen doorzoek, niet mee. Heel Amerika is in de ban van racistische tweets van de president en nare spreekkoren op zijn campagnefeestjes, maar wij hebben rupsen. In de economische pers volop aandacht voor Boeing en de problemen met hun 737MAX, maar ja, wij lanceren een rupseninformatiewebsite.

Het bezoek van Rutte aan het Witte Huis haalt natuurlijk wel de Nederlandse media. Wat zou het mooi zijn als Rutte daar de eikenprocessierups nog even ter sprake heeft gebracht. Dan konden de media eindelijk het wereldnieuws aan het Nederlandse nieuws knopen.

Reacties zijn gesloten.