19 jun 2020 – Excuses

Als er iemand iets stoms doet, dan zeg je sorry. Maar de manier waarop je dat doet maakt wel uit. In de woorden die je kiest resoneert de mate waarin je het meent en hoe belangrijk je het vindt. 

Afgelopen woensdag ging het mis bij het programma Op1. In dat programma was de muzikante Horsch te gast en zij werd, net als iedereen, live ondertiteld op Teletekst. Op enig moment lazen de volgers van dit medium: Kan je wat minder snel praten kutwijf. Ongetwijfeld de verzuchting van de velotypist die mevrouw Horsch live moet volgen.

De NPO liet het volgende weten: “We bieden onze excuses aan voor de kwetsende opmerking die gisteravond als gevolg van een menselijke fout is verschenen in de TT888-ondertiteling van Op1 tijdens het interview met blokfluittiste Lucie Horsch. De NPO betreurt het voorval ten zeerste en heeft de betreffende redacteur hierop aangesproken. NPO zal contact opnemen met mevrouw Horsch om onze excuses over te brengen.”

Dit is op zich een prima statement, maar stel je voor dat het er net een tikkeltje anders had gestaan.

“We bieden excuses aan voor de kwetsende opmerking die gisteravond is verschenen in de TT888-ondertiteling van Op1 tijdens het interview met blokfluittiste Lucie Horsch. Zo’n opmerking is onaanvaardbaar. Met de betreffende redacteur zal hierover worden gesproken. Wij beraden ons op maatregelen om herhaling te voorkomen. De NPO zal bovendien contact opnemen met mevrouw Horsch om onze excuses over te brengen.”

Ik denk dat dit anders aanvoelt. Alsof ze het toch iets serieuzer nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *