19 mei 2017 – Lopen

Samen met een vakgenoot keek ik nog eens naar de beelden van het loopje van de net gekozen Franse president Macron. Hij wandelde vanuit het Louvre naar het plein waar hij zijn overwinningsspeech hield. De vraag: kan je communiceren door alleen te lopen? Antwoord: ja.

Macron gebruikte zijn wandeling om de Europese Hymne over het plein te laten schallen, een duidelijke politieke boodschap. Macron liep. Kalm en plechtig, met zijn gezicht in de plooi. Boodschap: hier loopt geen ‘jeune arrivé’ maar een heuse president. Je laat iedereen een paar minuten wachten voor je gaat speechen, je staat niet plotseling op een podium. Dat is presidentieel, zelfs bijna koninklijk.

Maar er is nog een groot voordeel aan dat wachten. Het geeft de TV-commentatoren de tijd om allerlei mooie dingen over jou te zeggen. Nederlandse politici doen dat ook. De winnaar van de verkiezingen loopt altijd eerst een stuk voordat hij of zij de microfoon bereikt. Niet alleen het ‘bad in de menigte’ versterkt het beeld van de winnaar. Het is ook een mooi moment voor de commentatoren: Rob Trip vanuit de studio naar Joost Karhof in Scheveningen: “Hoe belangrijk is deze overwinning voor Rutte?” Joost: “Heel belangrijk Rob, en hij bekroont daarmee zijn slimme campagne…” Luister maar naar het Franse commentaar bij het filmpje van Macron.

Gewoon een eindje lopen, Hans van Mierlo wist al in 1966 hoe krachtig je daarmee kan communiceren. Macron liet op 7 mei zien dat hij het ook snapt.

Reacties zijn gesloten.