19 mei 2023 – Leeg

Meestal is de lijn tussen journalistiek en communicatie helder. De woordvoerder – of communicatieprofessional – spreekt en de journalist ondervraagt kritisch en doet verslag, plaatst de gegeven commentaren in een context, confronteert de meningen met elkaar en trekt conclusies. Alleen in het commentaar van een krant geeft de redactie een mening, het verslag is (doorgaans) objectief van aard.

Het Dagblad van het Noorden ging maandag over die lijn heen. Van toeschouwer en verslaggever werd de krant deelnemer.

Na de idiote verstoring van de voetbalwedstrijd Groningen-Ajax, die er toe leidde dat er al na 9 minuten moest worden gestaakt vanwege rookbommen op het veld, produceerde de krant een nagenoeg lege sportpagina, met alleen de tekst: hier had een verslag van de wedstrijd moeten staan maar de gebeurtenissen hebben niets met sport te maken.

Zoiets is een statement en dat is ook wel te begrijpen. Echte voetbalfans komen voor de wedstrijd, niet voor 9 minuten chaos en de mededeling dat ze direct weer naar huis moeten. De krant schaart zich onder de fans: wij willen voetbal zien en geen rookbommen. De redactie maakt zichzelf onderdeel van het debat.

In Nederland komt het niet zo heel vaak voor dat kranten een zo nadrukkelijk standpunt innemen buiten de gereserveerde kolommen van het redactionele commentaar. Misschien is een potje voetbal een onschuldig voorbeeld. Hoe erg is het dat een krant daar iets van vindt… Maar zou die krant ook een lege pagina durven afdrukken na een verkiezingsuitslag die de krant niet fijn vindt? Ik denk het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *