19 sep 2014 – Troonrede

Bij het vak van woordvoerder hoort dat je ook af en toe eens een speech moet schrijven. Gelukkig hebben grote organisaties, waar veel toespraken moeten worden gehouden, een speechschrijver in dienst. In de politiek en de top van het bedrijfsleven is het gebruikelijk.

Maar toch moet je als woordvoerder af en toe ook eens aan de bak om een mooi betoog op te zetten. Leuk en interessant werk. Ik schreef zelf ooit een speech voor de CEO van een groot bedrijf en ik vond het zelf een prachtig verhaal. Hij bedankte me omstandig per e-mail en gaf aan prima met mijn verhaal uit de voeten te kunnen. Ik was niet uitgenodigd op de gelegenheid waar hij zou spreken, maar besloot toch  naar binnen te glippen om eens te luisteren naar mijn eigen teksten. Tot mijn verbazing deed hij het helemaal uit zijn hoofd – en vertelde hij een compleet ander verhaal. Desgevraagd zei hij: “Ik had jouw opzet nodig om mijn eigen gedachten te bepalen.” Zo is speechschrijven geen dankbare klus, maar kennelijk wel nuttig.

Ik zat daaraan te denken toen ik luisterde naar de Troonrede. Het verhaal dat de koning voorlas was volgens mij dit keer heel behoorlijk geschreven. Er zat zowaar enige samenhang is, het waren korte en begrijpelijke zinnen zonder Haags jargon en er zaten ook weinig suffe clichés en dooddoeners in. Dat is dan tenminste eindelijk bereikt: ook de Troonrede wordt als een speech geschreven. Dat is wel eens anders geweest.

Reacties zijn gesloten.