20 feb 2015 – Studentenprotest

Hoeveel gelijk moet je hebben om het ook te krijgen? Die vraag dringt zich op als ik kijk naar de studentenprotesten in Amsterdam. Die studenten hebben ongetwijfeld een punt, maar het langdurig bezetten van het Bungehuis helpt natuurlijk niet om dat punt binnen te halen. Daarmee ga je irriteren, en loop je het risico met lege handen te eindigen. Sterker nog, de UvA heeft er ondertussen de rechter al bijgehaald. Die rechter oordeelde donderdag dat het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontruimd mag worden, maarde studenten die het gebouw al een week bezetten, weigerenhet pand te verlaten. Daarmee riskeren zeeen dwangsom van 1.000 euro per dag.

Als je gelijk hebt, of zeer overtuigd bent van dat gelijk, vind je misschien dat alle middelen geoorloofd zijn om je gelijk te halen. Zeker in een situatie waarin je over weinig machtsmiddelen beschikt, zoals die studenten. In feite is bezetting wel zo ongeveer het enige machtsmiddel.

In communicatie is de publieke opinie een machtig wapen. Het lukt regelmatig om die te beïnvloeden via actievoeren. Maar je moet er zuinig op zijn, en zorgen dat je actie niet doorslaat want dan keert het zich tegen je. En dat lijkt nu in Amsterdam wel een beetje het geval. Want wie weet er nu nog precies wat die studenten willen? “Iets met democratie”, veel verder komen de meesten niet meer. 

Reacties zijn gesloten.