20 jan 2017 – Achter de wagen

“Weet je wat we gaan doen? We geven een persconferentie dat we meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen! Een paar dagen later zeggen we dan dat we niet meedoen, maar tegen die tijd heeft iedereen het over ons. Zo krijgen we aandacht voor wat wij willen! Dan gaan de echte politieke partijen nadenken over onderwijs.”

De persconferentie kwam er en werd goed opgepikt door de media. LAKS doet mee aan de verkiezingen, waarom ook niet. Er zijn al vele tientallen andere partijen, dus deze kan er gerust ook bij. Na aan paar dagen maakte LAKS zelf bekend dat het een ‘stunt’ was geweest. Boos denderde journalistiek Nederland over de scholierenclub heen. De NOS schreef zelfs dat ze de werkwijze van LAKS in de toekomst kritisch zullen bekijken: we geloven jullie nooit meer zomaar.

In de grond is het best een leuk idee. Maar in een tijd waarin er veel nepnieuws in omloop is, is de actie van LAKS toch niet zo slim. Journalisten zijn prikkelbaar omdat het nieuwsaanbod soms lastig te controleren is. Ze dan expres misleiden levert natuurlijk boze reacties op.

Maar er is ook nog een ander probleem. Niet alleen als stunt, maar ook als communicatiestrategie heeft het plan volledig gefaald. Door al het gedoe weet namelijk niemand meer wat de punten waren waar LAKS aandacht voor vroeg en geen enkele journalist zal zich daar nu nog in willen verdiepen. Het gaat alleen nog maar over de hoax, niet meer over het onderwijs. Het paard achter de wagen.

Reacties zijn gesloten.