20 jan 2023 – Geschiedenis

In Florida is deze week een vak op high schools verboden. Het gaat om een vak African American Studies. Het zou te indoctrinerend zijn en in strijd met de wetgeving van de staat. Waarom dat zo is wordt niet gemotiveerd; het is gewoon verboden. Ze noemen het wel racistisch: er zou onvoldoende oog zijn voor het verhaal van de blanke Amerikanen.

Veel analisten in de Amerikaanse media denken dat dat te maken heeft met de door gouverneur DeSantis uitgeroepen oorlog tegen woke. Woke staat voor indoctrinatie, voor leugens en voor alles waar DeSantis een hekel aan heeft. Hij wordt vaak genoemd als een mogelijke presidentskandidaat voor de Republikeinen. Volgens sommige media is hij ronduit racistisch.

Wanneer je het bestuderen van de geschiedenis van de Afro-Amerikanen als woke of leugenachtig omschrijft, ben je vooral bezig de kloof die Amerika verdeelt nog verder te verdiepen. Trump heeft dat vier jaar lang gedaan, zijn partijgenoot laat zien dat hij er ook wat van kan.

In ons land worstelen we ook met het verleden. Maar het kabinet en de koning hebben in ieder geval wel stappen gezet. Excuses, erkenning, het was misschien allemaal nog niet genoeg maar het zijn tenminste stappen in de goede richting. Het verleden ontkennen heeft geen zin, het verleden veranderen kan niet, maar zorgvuldig omgaan met het heden is des te belangrijker.

Hoe zeggen ze dat ook alweer: om het heden te begrijpen moet je de geschiedenis bestuderen. Behalve in Florida. Daar zijn ze een beetje bang van het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *