20 jun 2014 – Opleiding

“Vind jij dat mijn zoon communicatie moet gaan studeren?” Lastige vraag. Ik ken de zoon in kwestie niet, dus of het een goed idee is als die jongen dat gaat doen, kan ik moeilijk beoordelen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik zelf nooit een communicatieopleiding heb gevolgd. Ik heb politicologie gestudeerd en daar nog steeds geen spijt van. Dat ik desondanks in dit vak terecht ben gekomen heeft te maken met een gelukkige samenloop van toeval, mijn belangstelling en vertouwen bij anderen.

De vraag is daarmee niet van tafel, moet je communicatie gaan studeren als je in dit vak actief wil worden? Ik denk dat het goed is om een wetenschappelijke basis te hebben onder datgene wat je aan het doen bent. Maar, zoals met zoveel opleidingen is de theorie leuk en belangrijk, maar kom je er pas achter hoe het werkt als je er echt voor staat. De mate waarin je succesvol zal zijn, is afhankelijk van je eigen talenten. Ben je goed met woorden? Durf je te spreken in het openbaar? Begrijp je het effect van woorden? Kan je voor anderen schrijven, spreken en soms zelfs denken? Kan je met druk omgaan? Kan je druk weerstaan en opkomen voor je eigen visie? Heb je een eigen visie op hoe communicatie werkt?

Misschien moet je die opleiding gewoon maar gaan doen. Ongetwijfeld zal je daar ook leren wat het antwoord is op al die vragen.

Reacties zijn gesloten.