20 mei 2022 – Metaalmoe

Oud-president Bush jr. maakte deze week een merkwaardige verspreking. Hij noemde de inval in Irak… ik bedoel Oekraïne onrechtmatig. Kan gebeuren, die man is 75 en duidelijk getekend door de jaren. Daarna mompelde hij: de inval in Irak was óók onrechtmatig trouwens. Bush was zelf daarvoor als president verantwoordelijk. Vreemd, maar op die leeftijd kan je wel eens iets geks zeggen, zeker als je geheugen je in de steek laat. En hij is ook geen president meer, dus veel impact heeft het allemaal niet.

Heel anders ligt dat bij onze premier. Zijn geheugen liet hem in de voorbije jaren wel eens erg doorzichtig in de steek: “Ik heb daar geen actieve herinnering aan.” Nu weten we dat hij ook zijn externe geheugen bewust zo leeg mogelijk houdt. Onder de weinig geloofwaardige smoes dat hij “te dikke duimen” heeft voor een smartphone, bedient hij zich van een fossiel Nokia-toestel waarop hij dagelijks sms-berichten moet wissen. En zo verdwijnt er elke dag informatie die volgens de wet helemaal niet mag verdwijnen.

Onze premier leeft op gespannen voet met zijn geheugen en doet er alles aan om dat zo te houden. Zijn vrolijke communicatiestrategie om alles weg te lachen heeft hem tot nu toe altijd geholpen, hij lijkt overal mee weg te komen. Maar bij elk nieuw incident kalft de mate waarin we hem nog serieus kunnen nemen verder af. De politieke metaalmoeheid wordt steeds voelbaarder. Soms lijkt het wel of Rutte te lang op zijn plek zit om dat nog in te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *