20 mrt 2020 – Crisismanagement

Ik las een interessant verhaal in het FD van vrijdag. Het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam zag kans om in vijf dagen een complete corona noodafdeling uit de grond te stampen. Hoe komt dat? In het afgelopen najaar deed men daar een oefening. De oefencasus was de uitbraak van de Hollandse Griep, een zeer besmettelijke uitbraak van een of ander virus. Die oefening leidde tot een scenario, dat de hele organisatie goed in de vingers kreeg. Zoals dat nu eenmaal gaat met goede oefeningen.

Nu het Erasmus voor een werkelijke casus staat, blijkt dat al dat oefenen ergens goed voor was. Snel viel alles op zijn plek. Binnen een paar dagen kan het ziekenhuis een extra intensive care afdeling operationeel hebben.

Dit voorbeeld bewijst een van de dingen waar ik in elke crisistraining op blijf hameren. Oefenen. Een goede oefening doet een aantal dingen tegelijk.

In de eerste plaats maakt een oefening dat alle medewerkers leren wat hun rol is tijdens een crisissituatie en wat er van hen verwacht wordt. Daarnaast geeft het veel managementinzichten: wie is er geschikt en wie zakt er door het ijs. Dat leidt bij elke oefening tot verrassingen en dus tot betere keuzes als de nood werkelijk aan de man is. In de derde plaats leidt een oefening tot evaluatie. Daarin haal je foutjes uit procedures en verbeter je alle communicatie- of aansturingslijnen.

Werken tijdens een crisis moet je leren. Tijdens oefeningen. En hoe dat loont zie je bij het indrukwekkende resultaat van dat Rotterdamse ziekenhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *