21 apr 2023 – Liegen

Ik vind het prettig te weten dat het verspreiden van leugens uiteindelijk bestraft wordt. Het kwam niet tot een rechtszaak maar Fox schikte de zaak voor een kleine 800 miljoen dollar. Dat doe je niet als je denkt dat je gelijk hebt.

Fox had beweerd dat er gefraudeerd was met stemmachines. Ze wisten best dat dat niet zo was, het kwam Trump alleen beter uit.

In iedere vorm van professionele (in mijn boek noem ik dat ‘corporate’) communicatie is willens en wetens liegen zo ongeveer het stomste wat je kan doen. Dat klinkt gek, want veel mensen denken dat woordvoerders er juist zijn om de waarheid te verdoezelen, of om er op los te liegen. Het tegendeel is waar.

Leugens komen namelijk altijd uit, zeker in het tijdperk waarin we leven met toegang tot een bijna oneindige hoeveelheid bronnen op het internet. Daar zit nog wel een addertje onder het gras, het internet bevat ook een (bijna oneindige) hoeveelheid fake-nieuws. En ook dat nieuws wordt helaas door sommigen geloofd.

Als leugens uitkomen, heb je het belangrijkste wat een woordvoerder bezit – je geloofwaardigheid – verspeeld. “Ik herinner me dat niet” is een leugen die nooit uitkomt, want niemand kan in je hoofd kijken. Maar helaas, het blijft vaak een leugen.

In mijn jongste boek “De Woordvoerder” geef ik een aantal betere manieren om om te gaan met alle zaken die je niet wil, kan of mag zeggen. Want, ik herhaal: glashard liegen levert op de lange termijn geen enkele woordvoerder iets op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *