21 aug 2020 – Klaar er mee!

Daar waren ze weer: Rutte, De Jonge en de doventolken met hun persconferentie. Opnieuw was ik onder de indruk van de rust, de kalmte en de communicatieve hoogbegaafdheid waarmee met name premier Rutte zichzelf presenteert.

Maar toch gaat er iets mis. Uit onderzoek blijkt dat een groeiend aantal Nederlanders het vertrouwen in dit kabinet en de aanpak van de crisis, verliest. Ik zag ook een rechtszaak op het Journaal van een actiegroep en een ondernemer, die eisen dat de maatregelen worden teruggeschroefd. Steeds meer demonstraties, relletjes en openlijk verzet tegen de voorschriften die het kabinet en de lokale gezagdragers uitvaardigen.

We zijn klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons. Zo opent een spotje van de overheid op radio en tv. Rake woorden: we zijn klaar met corona. Het is mijn inschatting dat al dat verzet tegen de maatregelen niet voortkomt uit wantrouwen tegen het kabinet, niet uit scepsis over de maatregelen en niet uit wetenschappelijke inzichten die anders uitwijzen. Ik denk dat al dat verzet vooral voortkomt uit het feit dat mensen er helemaal klaar mee zijn. Ze hebben gewoon geen zin meer in corona. Het heeft lang genoeg geduurd. Het is mooi geweest, kunnen we nu allemaal terug naar normaal?

Dat het desondanks nodig is om samen nog even vol te houden, draait uit op een enorme communicatieve uitdaging voor Rutte en de zijnen. Daarvoor zal meer nodig zijn dan af en toe een intelligente persconferentie en een spotje op radio of tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *