21 dec 2018 – Rapmuziek

Echt leiderschap onderscheidt zich van dictatuur door de manier waarop het omgaat met oppositie. In andere woorden: als je er tegen kan dat mensen het met je oneens zijn, en daarvan de consequenties kan dragen, ben je een echte leider. Als je alleen maar met je spierballen kan rollen om tegenstanders de mond te snoeren… niet.

In Rusland vinden tegenstanders van Putin ondanks het regime interessante manieren om hun boodschap te laten klinken. De klassieke manier van politieke oppositie werkt dan niet, ingezonden brieven in de krant zijn slecht voor je gezondheid en andere meer gebruikelijke middelen zijn ook vaak bloedlink. Dus wat blijft over als communicatiekanaal? De muziek.

Maar daar steekt Putin dus nu ook snel een stokje voor. Rappen wordt verboden, omdat het jongeren aanzet tot nadenken over vrijheid en democratie. ‘Dat kunnen we natuurlijk niet hebben,’ dacht de president. ‘Jongeren die gaan nadenken. Straks krijg ik nog kritiek, of vinden ze iets van al het politiegeweld dat ik zo graag inzet tegen de oppositie.’ Dus is nu de muzieksoort rap in Rusland aan strenge banden gelegd en worden op last van de regering allerlei hiphopconcerten afgelast.

Als het rappen verboden wordt, vinden jongeren vast wel weer nieuwe manieren om zich toch te uiten. Ik geloof namelijk niet dat het Putin anno 2018 gaat lukken om een land met 145 miljoen inwoners te verbieden om na te denken. Hoe graag hij dat ook zou willen en hoe hard zijn ordetroepen er ook op los timmeren.

Reacties zijn gesloten.