21 jan 2022- Grote Woorden

“Door de ondergrens van de beschaving heengezakt.” We hoorden het deze week de minister president zeggen in de Tweede Kamer. Maar waar had hij het over?

Misschien ging het over de cultuur bij het televisieprogramma The Voice? Hoewel sommigen misschien denken dat het Gooische Matras niet voor niets een matras heet, en wat er nu bekend geworden is al jarenlang normaal is, is het helemaal niet gewoon.

De premier had het ook kunnen hebben over de bizarre situatie tussen de VS en Rusland. Als kleine kinderen maken ze ruzie: “Als jij dit doet, dan doe ik dat.” Wat ze vergeten is dat een nieuwe oorlog in Oekraïne de hele wereld zal doen zien hoe oorlog de ondergrens van onze beschaving vormt.

De gruwelijke feiten rondom de dood van het 4-jarige Belgische jongetje Dean? Liet Rutte zich daardoor deze zin ontvallen?

Was het vanwege de oplopende tekorten in de zorg, waardoor we hoewel we tot steeds meer in staat zijn, steeds minder kunnen? Simpelweg omdat het aan verpleegkundigen ontbreekt? We komen dan op het punt dat er iemand moet gaan beslissen over leven en dood op basis van… ja op basis van wat eigenlijk?

De premier gebruikte hele grote woorden. Maar waar hij op doelde was een Tweet van de PVV-fractievoorzitter. Iets waaraan je zo min mogelijk woorden vuil moet maken, volgens mij. Alleen al omdat zulke grote woorden op hun plaats zijn bij zoveel échte zaken, die ons werkelijk doen – of zouden moeten doen – twijfelen aan de stand van onze beschaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *