21 jun 2019 – Pestkop

Volgens een artikel in de New York Times keurde president Trump vannacht een aanval op Iran goed, en waren de vliegtuigen al onderweg, maar besloot hij op het laatste moment om de aanval af te blazen. Een dag daarvoor kwam het nieuws dat Iran een onbemand spionagevliegtuig, een drone, had neergehaald. Trump zei dat hij daar wraak voor wilde nemen.

Wij moeten ons afvragen hoe het komt dat de aanval is afgeblazen. Woordvoerders van het Witte Huis weigeren daar commentaar op te geven. Als er een logistiek probleem is, of als het weer tegenzit, dan is het te begrijpen, al moet je je dan nog steeds afvragen waarom uitlekt dat de aanval eerst is goedgekeurd. Als het de wispelturigheid van de president is, dan moeten we ons misschien een beetje zorgen maken over diens geestelijke gezondheid, oorlog is immers geen spelletje waarin je elk moment van mening kan veranderen.

Maar er kan ook nog iets anders aan de hand zijn. Het is een communicatie-oorlog. Amerika probeert Iran alleen maar bang te maken door een grote aanval te veinzen maar niet uit te voeren. Zoiets als een pestkop op het schoolplein, die ’s morgens aankondigt dat hij na de pauze iemand in elkaar gaat slaan. Alleen al de angst die daarmee gezaaid wordt, verschaft hem de macht die hij wil hebben.

En als die tactiek toch niet werkt, kan hij altijd alsnog dood en verderf te zaaien in Iran. Zijn bommenwerpers zijn immers nog in de buurt.

Reacties zijn gesloten.