21 mei 2021 – Wappie

Dat corona een heleboel losmaakt is misschien wel het grootste understatement van 2021. Op woensdag hoorden wij over een dolgedraaide extreemrechtse militair uit België die de viroloog Marc van Ranst iets wilde aandoen. Die Belgische wetenschapper moest vervolgens onderduiken.

Ondergedoken of niet, Van Ranst beschikte nog wel over Twitter en toen de Nederlandse voorman van Viruswaarheid Willem Engel over hem begon te twitteren en hem een angstpandemie verweet, beet Van Ranst fel van zich af en noemde Engel een wappie.

Het gesprek tussen die twee trok de aandacht. Blendle oprichter Alexander Klöpping vond het gesprek kennelijk zo belangrijk dat hij een crowdfundingactie begon om een screenshot van de Twitter-conversatie op 2000 reclameborden te plaatsen. Klöpping vindt dat het belangrijk is dat iedereen dit allemaal kan zien, omdat Van Ranst “onze steun verdient”.

Viroloog versus activist op Twitter, het is al merkwaardig genoeg, maar dat we die discussie straks als screenshot ook op reclameborden, bushokjes en tankstations zullen zien omdat daar in no-time 25000 euro voor werd opgehaald is nog veel merkwaardiger.

Het leert ons ook nog iets anders. Een gesprek op Twitter is dus geen gesprek tussen twee mensen. het is grotendeels preken voor eigen parochie. Met dat in gedachten doe je dus mee aan zo’n discussie: niet tegen je opponent, maar voor je aanhang. Dat weet Van Ranst kennelijk want hij richt zijn slotzin tot ons allemaal: “[…] op dit moment geef ik geen flying fuck om wat jij uitkraamt, en Nederland zou dat best ook niet doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *