21 okt 2022 – Twee walletjes

“Dit is niet democratisch,” stellen de tegenstanders van de schorsing van de leider van FvD, Thierry Baudet. Strikt genomen klopt dat, want een gekozen volksvertegenwoordiger kan je niet zomaar aan de kant schuiven.

Maar een beroep doen op democratische waarde vraagt wel, dat je je dan ook conformeert aan democratische spelregels. En als je daarvoor bijvoorbeeld je neveninkomsten netjes moet opgeven, dan doe je dat. Je kan niet aan de ene kant roepen dat die regels je niets kunnen schelen en aan de andere kant moord en brand schreeuwen als je daarom tegen consequenties aanloopt.

Het is een terugkerend patroon bij veel populistische politici. Je verzet je tegen van alles en als je daarvoor gestraft wordt, doe je een beroep op… de regels. De regels van democratie, van de rechtsstaat, van fatsoenlijk bestuur.

Van twee walletjes eten. Als je mee wil doen aan een potje dammen, moet je niet met schaakstukken aan komen en vervolgens beweren dat de ander vals speelt omdat hij op een dambord aan het spelen is. En dat is niet alleen in communicatie zo: als je een keuze maakt moet je bereid zijn de consequenties te dragen.

Het is in- en intreurig dat de Tweede Kamer naar het middel van schorsing heeft moeten grijpen. Maar wel terecht.

Ik denk overigens niet dat het helpt, Baudets aanhangers zullen alleen maar gesterkt worden in hun overtuiging en Baudet zelf zal waarschijnlijk nog vreemdere sprongen gaan maken. En ook dat is een in- en intreurige vlek op onze democratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *