21 sep 2018 – Wat een armoede

Wat de afschaffing van de dividendbelasting dit kabinet ook opleveren mag, de schoonheidsprijs voor communicatie zal dat in ieder geval niet zijn. Aan de ene kant lukt het Rutte en de zijnen maar niet om ons uit te leggen waarom zij zo graag van deze belasting af willen, en aan de andere kant lukt het ze nog minder om afstand te nemen van dit vermaledijde plan.

Als het zou lukken om aan te tonen dat het weliswaar twee miljard kost, maar bijvoorbeeld ook minstens drie miljard oplevert, dan zou er waarschijnlijk niemand piepen. Maar dat is niet wat het kabinet doet, het enige wat ze roepen is: het is goed voor Nederland dus we gaat er mee door. Waarom doen ze toch geen enkele poging om ons inhoudelijk te overtuigen?

Ik begrijp ook dat als je denkt dat het een heel goed idee is, je er aan vasthoudt. Maar ondertussen is de steun voor het plan in de samenleving zó gering dat je je moet afvragen of doorzetten niet ook electorale schade gaat berokkenen. Bovendien, behalve dat ze ons dus niet kunnen uitleggen waarom het zo goed is, is er ook geen enkel argument te horen over wat er mis zou gaan als je afziet van afschaffing.

Dus, wat heeft het kabinet bedacht? We laten het de koning zeggen in de Troonrede. “De dividendbelasting wordt afgeschaft.” Alsof wanneer koning Willem-Alexander dat zegt, het opeens wel OK is.

Een buitengewoon schrale oplossing, die de communicatieve armoede op dit dossier alleen maar verder onderstreept.

Reacties zijn gesloten.