22 apr 2022 – Onder het tapijt

Gehannes met een vertrouwelijke bijlage, dagenlang zwijgen voor je met een persverklaring komt, een persverklaring die wel excuses maar geen analyse bevat… D66 heeft een ‘ongelukkige week’ achter de rug. Vanuit het perspectief van crisismanagement deden ze eigenlijk alles fout. Commentatoren dansen in hun venijnige stukjes rondom de woorden ‘nieuwe bestuurscultuur,’ want had niet uitgerekend D66 daar een punt van gemaakt?

Ja, ze deden eigenlijk alles fout. En vooral de timing. Want te lang is geprobeerd om het probleem zo klein mogelijk te houden. Juist daardoor werd het enorm groot. Ik zeg vaak: als je probeert om iets onder het tapijt te schuiven, komt er een bobbel waar je vroeg of laat zelf over zal struikelen.

Maar dat gezegd hebbend, erger ik me ook wel een beetje aan de manier waarop de journalistiek hiermee omgaat. Het wordt teruggebracht naar de vraag: Wie treedt er af? Het oudhollands koppensnellen: favoriete bezigheid van de Haagsche kaasstolp. Moet de partijvoorzitter weg, moet de partijleider weg? De relevante wedervraag luidt: is het wegsturen van bijvoorbeeld Kaag een werkelijke oplossing van het probleem?

Tijdens een crisis is het over het algemeen beter om diegene die in staat is om het probleem op te lossen, er niet direct uit te trappen. Want wie gaat dan nog de situatie aanpakken?

Leiderschap komt soms met grote tegenslagen. De kans dat je alle problemen 100% foutloos oplost is doorgaans niet zo groot. Onder het meedogenloze vergrootglas van de journalistiek al helemaal niet.

Maar, moet je dan dus meteen aftreden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *