22 feb 2019 – Vertrouwen

Ondanks de uitstekende reconstructie van de Volkskrant ben ik wel een beetje het spoor bijster. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekende hoeveel elk gezin kwijt zou zijn aan de energierekening. Nu blijken die cijfers gebaseerd te zijn op verkeerde ramingen, of over goede ramingen voor het verkeerde jaar, zegt u het maar. Het is een rommeltje.

Het is een oud gezegde: je hebt leugens, je hebt hele grote leugens en je hebt statistiek. Met een handvol getallen kun je bijna elke stelling bewijzen of ontkrachten, net hoe het uitkomt. In dit geval waren de staatssecretaris en de minister (Keizer en Wiebes) er van op de hoogte dat de cijfers niet konden kloppen, maar ze gebruikten die toch omdat ze goed pasten bij het beeld dat het kabinet de burgers wil voorhouden.

Donderdagavond meldde de Telegraaf dat minister Wiebes niet langer kan instaan voor cijfers van het KNMI over de aardbevingen in Groningen. Ook minister Dekker botste al vaker met de Kamer over onjuiste cijfers.

Gerommel met cijfers door politici is al zo oud als de weg naar Rome. Maar je oogst wat je zaait. Dan is het dus niet zo gek dat het vertrouwen in de politiek laag is en politieke langs-de-lijn-schreeuwers als Baudet in de peilingen zo hoog staan. Je kan het ook omdraaien, hoe durf je om het vertrouwen van je kiezers te vragen als je zelf dat vertrouwen keer op keer beschaamt, simpelweg door je zaakjes niet op orde te hebben.

Reacties zijn gesloten.